начало

ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност ЕСПЧ: Дисциплинарните съдилища на адвокатурата отговарят на изискванията за независимост и безпристрастност

Проблеми на Продълженото престъпление.

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот kpavlova » 11 Апр 2008, 14:54

REVOLUTION написа:Не съм съгласен със становищата , че 227б не е продължено престъпление.Аргументите ми са следните:
1.Изпълнителното деяние се осъществява с бездействие , незаявяване на неплатежоспособността от търговеца , което е длъжен да стори съгласно ТЗ.Това бездействие обаче според накзателния закон трябва да продължи определен срок-30 дни.До изтичането му, визираната проява е несъставомерна.Ако търговецът заяви неплатеж. на 29 ден , не може да окачествим бездействието му като опит и самоволен отказ да довърши престъплението(Всъщност към това престъпление опит е невъзможен,поради практическата невъзможност да се отграничи началото на изп.деяние и довършването му).Обратното едва след изтичането на 30 дневния срок имаме вече престъпление или с други думи , то не се довършва с изтичането на 30 дневния срок , а започва след него.С изтичането на последния срок не може да се счита , че престъплението е довършено(след изтичането на 30 дневния срок , задължението му не се погасява-ярко доказателство , че този срок е предвиден като граница , след преминаването на която спрямо търговеца ще възникне отговорност,а не като предел , в който трябва да се изпълни задължението) , защото изпълнителното деяние продължава да се осъщестява , непрекъснато и това продължава да указва неблагоприятно въздействие върху обществените отношения , който осигуряват защитата на кредиторите.Така например търговеца може да продължи да не заявява неплатежоспобността си ,продължавайки същевремено да работи и да поема нови и нови задължения.Следователно дееца създава едно трайно престъпно състояние , което ще се прекрати с изпълнението на задължението за заявяване (от търговеца) или ако бъде прекратено от 3л.(кредиторите сезират съда по Н.)
2.Не виждам с какво приемането на тезата , че ако приемем ,че престъплението не е продължено , ще защитим кредиторите с по-голяма мяра.Не намирам състоятелен аргумент.Все пак този текст касае наказателната отговорност , а приемането на тезата , че 227б е продължено , създава по-сигурни гаранции , че търговеца ще бъде наказан за престъплението си , тоест по-засилена защита за кредиторите.
3.Не съм съгласен с тезата и за вечното престъпления.То все пак е ограничено от много обстоятелства , включително и смъртта на дееца.

Мисля,че пак няма да постигнем консенсус по този въпрос :D
Първо, в срока за заявяване няма съставоремно поведение и не виждам каквото и да било от написаното да сочи на такъв извод, т.е. този въпрос е безспорен.Нищо не се опитва, започва....
Престъплението се извършва и довършва след изтичането на срока за заявяване.Ако го счетем за продължено, още на 31-вия ден, фактическият състав е осъществен/ юридически е изконсумиран, както е писал адв.Николов/, но престъплението продължава да се осъществява фактически трайно във времето- до прекратяването.
Ако законодателят е искал да криминализира незаявяването на неплатежоспособност като продължено посегателство- щеше да го предвиди именно така, който "не заявява", а не който " не заяви".
Той обаче е криминализирал незаявяването в срока.Което ще рече, изтече ли срокът, престъплението е осъществено -извършено и довършено, както и фактически преустановено.Търговецът ще бъде наказан, щом пропусне срока за заявяване, независимо дали просрочието ще трае един, два , три дни....5 месеца, т.е. продължения характер не прави наказването по-сигурно.
Имаме съгласие по въпроса, че погаси ли се задължението за заявяване на някакво основание или изпълни ли се от самия деец, престъплението също се прекратява.Продълженото престъпление е довършено с неговото прекратяване.
Какво става обаче, ако ние наказателната отговорност на дееца я реализираме- образуваме проиводство, повдигнем обвинение, осъдим дееца/ но задължението пак си стои, защото органите по преследване няма да го прекъснат всъщност това продължено престъпление/ в случай, че никой не сезира съда по несъстоятелност/.Т.е. престъплението всъщност не е прекратено, не е довършено, говоря за "същото" престъпление и продължава да се осъществява- да трае.
От друга страна, ново престъпление, дори да считаме, че с образуване на производството се прекъсва това прието за продължено престъпление - за "новия" период на незаявяване - няма и не може да има, защото срокът за заявяване не се възобновява, той веднъж е изпуснат веднъж и ние сме го наказали дееца веднъж ...Не можем да го наказваме два пъти за едно и също нещо, въпреки, че продължава да бездейства престъпно, нали така.Веднъж не заявил в срок и така до 20.05.2008 г примерно, после - не заявил в срок, но от 20.05.2008 г до 20.09.2008 г.При продълженото престъпление по принцип такъв парадокс не може да се получи.
Смъртта на дееца погасява отговорността за което и да е престъпление, прекратява и престъплението, продължено или не.
И не на последно място, при съмнение в същността на престъплението - дали е форма на усложнена престъпна дейност или не е, следва да се прилага в полза на дееца.Продължения характер сочи на по-висока степен на общ.опасност.
Не съм твърдяла, че защитаваме по-добре кредиторите с отричане на продължения характер.Напротив, защитаваме дееца.Но не виждам и
как с продължения характер те биват защитени по -добре.Като стимулираме деецът да заяви, за да започне да тече давност за преследване/ всъщност мисля това да е разумен аргумент в тази полза/
Да не говоря, че практически - продължения характер - ще следва да изисква в ОА да се формулира времето, докато престъплението трае.Ами ако то продължава да си трае и по време на нак.производство? :)
Изобщо,REVOLUTION, ако някой не беше проявил такава ювелирна юридическа мисъл в НК, нямаше да спорим "ний двама на тема...", нито да гледаме 7-8 решения / с резултат 50 на 50/ на Второ и на Трето отделение на ВКС, с диаметрално противоположни възгледи, все едно ,че не изхождат от един и същи съд, който следва и да уеднаквява практиката. :)
Аз повече аргументи не мога да измисля, тъй, че е редно да се откажа от дискусията занапред :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Гост » 12 Апр 2008, 14:09

Остана да разгледаме проблемите относно опит при продълженото престъпление,респ.и отказ по собствена подбуда,както и при съучастие,след което ще се нагърбя да дам едно легално определение за продължено престъпление,но всичко това от утре нататък,тъй като днес имам Рожден Ден/ставам на 22 :D /.

Довечера ще празнувам с приятелката в Бар и Грил "Paparazzi" в Благоевград.

Ако беше възможно щях да събера всички писали в тая тема да се почерпим за мое здраве и да обсъдим проблемите на Българското материално Наказателно право :D :D :D

$Пеналистите-най-добрите сме$ 8)

Изображение

Изображение

Изображение
Гост

Мнениеот Гост » 28 Апр 2008, 13:45

kpavlova написа:А както писа Clavdivs. практически някак си да си виси туй задължения до смъртта на дееца, е доста "нетрадиционно".Освен ако не се приеме утешението, дето го подказа и адв.Николов - че като органите прекъснат бездействието и продълженото престъпление се прекъсва- само че - в смисъл - открие се производство по несъстоятелност или длъжникът се ликвидира, или изобщо изчезне по какъвто и да е начин като правен субект.Т.е трябва да се погаси по някакъв начин задължението.

Според мен,това престъпление е продължено.Първо,до изтичането на срока няма престъпление.То започва след изтичането на този срок.Някои казват,че с изтичането на срока се прекратява и самото престъпление,след което започвала да тече давност.Това не е вярно.Не е възможно да прекратяваш нещо,което не е започнало!А то започва след срока-след срока се довършва престъплението,но не се прекратява.То може да се прекрати по два начина(вж.по-горе).Следователно след изтичането на срока започва(довършва) престъплението и винаги ще си остане престъпление,докато не се прекрати.Деецът може да не плаща и до смъртта си,ако иска.Това е негов проблем.Наказателното ни право дава възможност за неизбежна отбрана срещу всички форми на усложнена престъпна дейност.

Определение на състава на 227б

Престъплението по чл.227б е продължено престъпление.То започва(довършено) с изтичането на определения в съответния състав срок.Същото се прекратява:1)по собствена подбуда на дееца;2)фактори,които не зависят от дееца.Между започването и прекратяването има "дупка" от време-задължение за действие,което не се осъществява(бездействие),и което е збранено от закона и съставляващо продължено престъпление. /Пламен Николов/
Гост

Мнениеот herostat » 03 Май 2008, 23:42

Давайте де нещо замря темата....Току виж сме решили проблеми, дето професорите не мога да решат :)

http://s4.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=18242
herostat
Потребител

Мнениеот Гост » 06 Май 2008, 03:17

herostat написа:Давайте де нещо замря темата....Току виж сме решили проблеми, дето професорите не мога да решат :)

http://s4.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=18242

Ами кажи си мнението :) Да видим разсъжденията ти.Позови се на нещо.
Гост

Мнениеот Elfina » 29 Май 2008, 23:51

Признавам, че прегледах темата набързо по диагонал, защото нямам време в момента, но съм напълно съгласна с това, което мернах в написаното от кпавлова. Най-вече за нелепостта на чл. 227б НК.
От началото на тази година има указание от ВКП относно чл. 227б, в което се застъпва становището, че се счита довършено след изтичане на предвидения 15/30 денвен срок. Утре ще се включа пак
Elfina
Нов потребител

Мнениеот Гост » 29 Май 2008, 23:59

Elfina написа:От началото на тази година има указание от ВКП относно чл. 227б, в което се застъпва становището, че се счита довършено след изтичане на предвидения 15/30 денвен срок. Утре ще се включа пак

Значи прав съм бил :)

advokat_nikolov написа:

Определение на състава на 227б

Престъплението по чл.227б е продължено престъпление.То започва(довършено) с изтичането на определения в съответния състав срок.Същото се прекратява:1)по собствена подбуда на дееца;2)фактори,които не зависят от дееца.Между започването и прекратяването има "дупка" от време-задължение за действие,което не се осъществява(бездействие),и което е збранено от закона и съставляващо продължено престъпление. /Пламен Николов/
Гост

Мнениеот mishi_83 » 30 Май 2008, 10:31

Тъй като нямам много свободно време - ще изложа мнението си накратко :D

Основният проблем е кога едно продължавано престъпление е довършено и кога е прекратено?
Ако вземем за пример критикувания състав на чл. 227б НК (аз също съм на мнение, че престъплението е продължено) се установява, че престъпният състав е осъществен с изтичането на 30-дневния срок т.е. същото е довършено. Въпросната разпоредба, съобразно очертаните обективни и субективни признаци, описва състава на едно просто формално престъпление. Това ще рече е опитът е невъзможен, тъй като не е предвиден никакъв престъпен резултат! Престъплението е довършено - фактическият състав на 30-дневното бездействие е субсумиран под юридическия състав на чл. 227б НК и наказателната отговорност на деецът може да бъде успешно реализирана. Въпреки това, задължението за действие в случая си остава и след довършването на изпълнителното деяние, тъй като е налице едно трайно престъпно състояние, което с течение на времето, посредством въздействието върху застрашения обект на престъпно посегателство води до негативно количествено натрупване, което би следвало да се отчете при индивидуализацията на наказанието. Съставът е осъществен само веднъж и е адсурдно да се говори за перманентно му изпълване. Продължено е не деянието, а последвалото го състояние.
Самото престъпно състояние се прекратява и то единствено ако бъде образувано производство по несъстоятелност независимо дали е заявено от длъжника (дееца) или от други оторизирани съгл. ТЗ лица. Наказателното преследване, респективно влязлата в сила осъдителна присъда не прекратяват това престъпно състояние. И докато не бъде поискано откриване на производство по несъстоятелност, съгл. чл. 80, ал. 3 НК давност за това престъпление не започва да тече, което от своя страна се явява своеобразен законодателен подход, подсредством който се отчита спецификата на конкретните обществени отношения.
Да се твърди обаче, че престъплението е довършено, когато деецът е заявил спирането на плащанията или прокурорът е образувал досъдебно производство е несъстоятелно, тъй като не би могло тези външни на деянието субективни фактори, които се явяват последващи, да определят довършването на изпълнителното деяние. Те могат да окажат влияние единствено върху последвалото престъпно състояние и някои от тях да доведат до неговото прекратяване. Друг е въпросът, че ограниченото приложно поле на института на давността, което е поставено в зависимост от едно послдващо поведение, по мое мнение сериозно противоречи на принципа на законност в НК :shock:

Общо взето е това, макар мисълта ми да е изложена малко хаотично! :wink:
mishi_83
Потребител

Мнениеот kpavlova » 30 Май 2008, 11:14

:) И в крайна сметка, колега, се получи нещо като Първо НО срещу Второ НО на ВКС.Първо НО/ което ми "допада" повече/ "мисли" по -често като Вас, второ НО - като мен...Да живее еднаквото прилагане на Закона.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mishi_83 » 30 Май 2008, 11:37

kpavlova написа::) И в крайна сметка, колега, се получи нещо като Първо НО срещу Второ НО на ВКС.Първо НО/ което ми "допада" повече/ "мисли" по -често като Вас, второ НО - като мен...Да живее еднаквото прилагане на Закона.

:lol: :lol: :lol:
Да, колега - определено ВКС си върши "чудесно" задължението за надзор за точното и еднакво прилагане на закона.

Апропо I н.о. наистина ми допада повече, въпреки че понякога решенията са доста крайни, но пък от друга страна ми харесва новаторският дух на съдийте..усещам някакъв революционен полъх в иначе консервативната съдебна практика :D
mishi_83
Потребител

Мнениеот kpavlova » 30 Май 2008, 12:06

Не съм в състояние/ ще ми прости адв.Николов, че му излезнах от темата, често ми се случва :oops: / всички работи да си спомня, дето са ме впечатлили, но класацията май в револ.подход се оглавява от съдията Пл.Томов.Та така звучи решението му :
" Дори лаконичността на ОА да бъде определена като негов недостатък, съществената му слабост е друга, и тя е неотстранима..." , след което следва апел.съд горе -долу при безсилието си да измени обвинението, произнася решение в разрез едва ли не с вътр.си убеждение, защото пр.квалификация в ОА е тотално объркана, но понеже липсва проц.възможност за изправянето й "такава пр.квалификация трябва да бъде запазена- търсенето на някаква отговорност, вместо на действителната , е наистина плод на противоречие, но при всички случаи заслужава да бъде запазена пред алтернативата за извършеното престъпление да не бъде потърсена никаква отговорност".
то, верно, че се оправдава само ако никакво престъпление не съставлява деянието по ОА, ама ....."търсене на някава отговорност, вместо на действителната ...много смел изказ :oops:
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mishi_83 » 30 Май 2008, 13:08

Абе важното е наказания да има :lol: И аз визирах въпросната особа :D

Сещам се за друго решение, което звучеше приблизително така: "Не предявяването на постановлението за привличане на обвиняем не представлява съществено процесуално нарушение, тъй като въпросното лице се е намирало извън пределите на Република Бъгария. Липсата на редовно призоваване в случая не опорочава извършеното разследване, тъй като така или иначе обиняемият няма да може да присъства на това процесуално действие, дори и да има желание..." :lol: :lol: :lol: Цитирам по памет, но общо взето сюжетът е приблизително същият! Доста "логично" и "житейски издържано"!

То по тая логика никой да не напуска България, че току-виж като се върне след месец-два го очакват 1-2 години ефективно изтърпяване на лишаване от свобода, а това че не знае за повдигнатото му обвинение си е негов проблем...следващия път да почива по Черноморието, тъкмо и родната туристическа индустрия ще спечели :wink: :lol:
mishi_83
Потребител

Предишна

Назад към Наказателно право