начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Моля за Вашето компетентно мнение и помощ!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за Вашето компетентно мнение и помощ!

Мнениеот izdokaran » 06 Авг 2008, 00:09

Здравейте!
През месец май,след споразумение с прокуратурата получих наказание шест месеца пробация.Наказанието ми влезе в сила на 06.06.2008 и ще продължи до 05.12.2008г.
Интересува ме какви са възможностите ми да бъда реабилитиран по-рано от законово полагащият се срок,а именно 3 години от датата на изтърпяване на наказанието.
Помилването и амнистията може ли да се приложат към лица като мен осъдени на пробация?
Има ли други варианти за по-ранна реабилитация...дори и малко вероятни?
Благодаря предварително за разбирането и помоща!
izdokaran
Нов потребител

Мнениеот vetre » 06 Авг 2008, 18:41

практически май нулеви.
пробвай да извършиш някакво геройство като например да спасиш
2 деца от горяща сграда и медиите да отразят това:)
vetre
Потребител

Re: Моля за Вашето компетентно мнение и помощ!

Мнениеот Inspector_MBP » 06 Авг 2008, 19:26

izdokaran написа:Помилването и амнистията може ли да се приложат към лица като мен осъдени на пробация?
Има ли други варианти за по-ранна реабилитация...дори и малко вероятни?
Благодаря предварително за разбирането и помоща!

Да може. Помилавнето се осъществява с указ на президента на Република България. Амнистията се приема със закон от Народното събрание. Успех !
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 06 Авг 2008, 21:20

Inspector_MBP написа:
Да може. Помилавнето се осъществява с указ на президента на Република България. Амнистията се приема със закон от Народното събрание. Успех !

И аз тъй си мисля - че Президента ще седне да раздава помилване на всеки,който му е написал молба.Както дойде - И то за пробация. :wink:

По отношение на амнистията - такава се кани да гласува НС,но тя ще облагодетелства лишените от свобода предимно.

Айде да не Ви отчайвам - обърнете се към компетентен колега по Вашето местоживеене.Той би могъл да Ви каже по какъв начин бихте могли по реда на ЗИН и ППЗИН да си спестите 1/2 от изпълнение на наказанието "Пробация".Има си определени изисквания,които трябва да са в кумулативност изпълнени.

По отношение на Инспектора - не се изживявайте като Юридически консултант /да не кажа "Адвокат в сянка"/.Имитацията не е съвсем успешна,просто си личи че фуражката Ви пречи да мислите и отговаряте адекватно. :P
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 07 Авг 2008, 18:35

sarbijanac написа:
По отношение на Инспектора - не се изживявайте като Юридически консултант /да не кажа "Адвокат в сянка"/.Имитацията не е съвсем успешна,просто си личи че фуражката Ви пречи да мислите и отговаряте адекватно. :P

Вие пък за кой се взехте, че да ми обяснявате какво да правя и какво не !? :roll:
Смехоран ! :lol:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот vurtolet » 05 Сеп 2008, 22:23

Реабилитацията е две години след изтърпяване на наказанието. Друго по-добро няма да ти се случи навярно
vurtolet
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 05 Сеп 2008, 23:28

Навярно малко повече от две години, бих добавила..

Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
1. когато лицето е осъдено условно, ако в изпитателния срок не е извършило друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложеното наказание;
2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) когато е осъдено на лишаване от свобода до три години или на пробация, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намаленото с работа или помилване наказание не е извършено друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, и
4. когато е осъдено като непълнолетно, ако в течение на две години от изтърпяване на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано.
Гост.
Старши потребител

Назад към Наказателно право