начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Обжалване пред ВКС

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване пред ВКС

Мнениеот ivo_todorov » 25 Юли 2008, 15:05

Колеги заех със случай които поемам чак на ВКС и съм изправен пред следната трудност.Пиша протест на частния обвинител по решение на въззивен съд.Молбата на моя довереник е да искаме увеличаване на наказанието-всичко е ОК,но иска като алтернатива да искаме отмяна на условно осъждане.
Гледам аз НПК и се мая никъде не виждам основание на което ВКС да може да отмени условното осъждане!!!Докато във чл.348,ал.5 ,т.2 ясно е казано "неправилно е приложено или неправилно е отказано прилагане на условно осъждане.Ние считаме че за целите на наказанието и за поправяне на осъдения не е нужно наказанието да бъде отлагано,каквото е едно от кумулативно дадените изисквания на чл.66 от НК.
Та в чл.354 ,нито в ал.2,нито в ал.3 виждам основание на което ВКС да отмени условното осъждане?
Знам че ще кажете искай само увеличение на наказанието,но това няма да реши проблема,ако не искаме увеличение на наказанието,а само отмяна на условно осъждане,на какво основание ВКС ще го направи.
Интересно дори ако тотално е погазено правилото и някой е осъден на 6 години и са го осъдили условно на какво точно основание ВКС ще измени или отмени присъдата(решението).Да нарушен е материалния закон ,но това не е при опрадателна присъда,така че какво следва???
Относно чл.354,ал.2,т.3 където е казано "Да приложи чл.64,ал.1 и чл.66 ал.1 аз намирам че се е имало предвид,само ако някой е осъден ефективно ВКС да го измени на условно при подадена жалба.Така че дайте идея.
ivo_todorov
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 25 Юли 2008, 15:40

Колега, ВКС не може да увеличава наказанието въобще, нито да отменя приложението на условното осъждане със своя краен акт.
Единствената хипотеза, в която могат да му утежнят НП-положение, е като приложат Закон за по-тежко наказуемо престъпление по съотв.протест/ жалба,т.е. приемат по -тежка квалификация, но без да увеличават наказанието.
ВКС може да предизвика такава индивидуализация на наказателната отговорност/ утежняване/ като върне на въззива, който е обвързан от "съответния" протест, респ.съотв.жалба на ЧО.Ако констатират неправилно приложение на чл.66- основание по чл.348, ал.5 т.1 на НПК- ще се върне на въззивния съд, за да се обсъдят доводите на страните по индивидуализацията и да се наложи наказание, което по начин на изтърпяване способства за постигане на целите на чл.36, като се отчете степен на общ.опасност на деянието и дееца.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот ivo_todorov » 25 Юли 2008, 17:13

Благодаря Ви много за своевремнния отговор.Разбирам че ВКС следва да върне делото,ако намери че обжалването е основателно.Но в 354,ал.3 са указани три случая на връщане.Та на кое точно основание от тези следва да се върне ,точки 1,2 или 3.
ivo_todorov
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 26 Юли 2008, 11:24

Следва да прецените общо взето на какво явната несправедливост е резултат/макар че може да си е и сама по себе си..., рядко/.
Може да е допуснато СПН, ако не са обсъдени доводите на ЧО/прокурора в тази връзка.Може да е допуснато СПН, ако е игноририран док.материал досежно степента но общ.опасност на дееца, което да е довело до огр.правата на страна по обвинението
Може да е нарушен материалния закон, ако е приложен чл.55 без да са били налице основанията за това- фактите са установени вярно, но неправилно са ценени опр.обстоятелства като смекчаващи, респ.като количество - многобройни, или едно изключително смекчаващо не е налице.....Нарушение на закона / матер/ е налице, ако едни обстоятелства са оценени неправлино като смекаващи, а те не са такива.
Обикновено са допуснати нарушения и на проц.правила и е налице явна несправедливост- преценени са били фактите само относно личната превенция, а не генералната, като не се излагат мотиви относно постигане на целите на генер.превенция.Т.е. липсват мотиви как се постигат целите на генер.превенция- как с условното осъждане се въздейства върху останалите чл.на обществото, не може да се провери действит.воля на решаващия съд.Това стига, за да се упражни правомощието да отмени и върне предполагам :oops:
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Neprimirima » 26 Юли 2008, 11:47

Присъствала съм на такъв съд едно мога да ти кажа и да има ОГРОМНО основание за връщане на дело няма да го върнат.Изпатила съм си и знам.Просто в наща държава нещата стават наопаки от всички останали страни.
Neprimirima
Младши потребител

Назад към Наказателно право