начало

Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол

Криминалните полицаи да разследват по-леките престъпления

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Криминалните полицаи да разследват по-леките престъпления

Мнениеот GeorgiKERELOV » 09 Май 2008, 18:53

експериментът ще трае една година

http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... YzODsyOQ==
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот bisotipa » 09 Май 2008, 19:45

Полицейското разследване по старото НПК издържа повече, май четири - пет години. ПРОСТО СМЕ ЧУДЕСНИ, въртим се в кръг.
bisotipa
Младши потребител

Мнениеот system » 10 Май 2008, 09:29

commander написа:И то в омагьосан кръг !...
А и голям смях ще падне при такова разследване ! ... :wink: :D :D :D :D :D

Едни ще се смеят, други ще плачат.
Поредната недомислица и поредният излишен и при това много опасен експеримент. За толкова години така и не намериха система, която да ги устройва. Ту следствените органи извън МВР, ту обратно в МВР, че бяха помощникс следователи, че бяха дознатели, че бяха редови полицаи. В едно от писмата на Левски има един израз, с извинение "На това нашите хора му викат ....... и помия". Съжалявам, че си позволявам такъв цитат, но той е много подходящ.
Тези хода или не разбират, или не искат да разберат, че проблемът на наказателното правораздаване (разследване, обвинение и съд) не е структурен, а процесуален. Няма никакво значение къде и под коя "шапка" ще се местят разследващите органи. Имат значение единствено техните процесуални правомощия и редът за тяхното осъществяване. Всичко останало е губене на време, сили и пари.
system
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 10 Май 2008, 17:28

system написа:
commander написа:И то в омагьосан кръг !...
А и голям смях ще падне при такова разследване ! ... :wink: :D :D :D :D :D

Едни ще се смеят, други ще плачат.
...
Тези хода или не разбират, или не искат да разберат, че проблемът на наказателното правораздаване (разследване, обвинение и съд) не е структурен, а процесуален. Няма никакво значение къде и под коя "шапка" ще се местят разследващите органи. Имат значение единствено техните процесуални правомощия и редът за тяхното осъществяване. Всичко останало е губене на време, сили и пари.

Къде е иконката за "ръкопляскане" ?!? :roll: Както и да е, все едно я слагам ТУК.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот system » 10 Май 2008, 20:48

Не съм оригинален в мнението си. Преди 12 години, когато бях млад следовател, това го каза моят пряк началник. Цитирам го почти дословно.
system
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 11 Май 2008, 02:35

И е бил абсолютно прав - както тогава, така и сега това звучи актуално.
Gabi1
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 11 Май 2008, 08:35

Със system и аз съм напълно съгласен. Разбира се, ако под „проблемът на наказателното правораздаване (разследване, обвинение и съд) не е структурен, а процесуален” се разбира, че проблема е в закона, т. е. в НПК. Както и друг път съм казал и господ да е министър в МВР или да е следовател, дознател, прокурор, съдия, полицай – резултат няма да има. Допускам обаче, че промяната, която се гласи е в посока полицаите да водят досъдебните производства по сега съществуващият ред. Нещо, което се опита да наложи още Б.Бонев. Дано да не съм прав. Според мен полицаят трябва да си разследва както до сега, но данни, факти, информация и т. н. събрана в хода на това разследване трябва да се движи в посока прокуратура и ако се прескочи този праг, да се придвижи в посока към съда, а не както до сега в посока към следствието или дознанието. Проблем има и в НК – чл. 78 а, например. Били пълни затворите. Ами да се намалят сроковете на наказанията, но да се даде възможност на всеки заслужил такова наказание, да вкуси от тази благинка. Чл. 55 в комбинация с гл. 27 от НПК – също води до „Необявената амнистия” /справка - в. „Сега” – пуснал съм някъде линк но сега не ми се търси/. За съжаление, прогнозата ми е, че ще продължаваме да откриваме топлата вода.
Последна промяна Star_doznatel на 20 Май 2008, 06:22, променена общо 1 път
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 11 Май 2008, 14:59

Считам, че с тази важна материя въобще не бива да се експериментира.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот dizhel » 11 Май 2008, 18:04

Интересно кое ще бъде определено за леко престъпление :shock:
dizhel
Потребител

леки престъпления

Мнениеот bisotipa » 21 Май 2008, 22:31

Под леки престъпления, трябва да се разбира според НПК - ПРЕДВИДЕНО НАКАЗАНИЕ ДО ПЕТ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТСВОБОДА , А СПОРЕД ПОЛИЦИЯТА УПРАВЛЕНИЕ НА мпс с алкохол над 1.2 промила.
bisotipa
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 22 Май 2008, 14:52

Т. е. да очакваме пак КАТ - аджии да разследват измами?
bay4o
Потребител

Мнениеот bay4o » 22 Май 2008, 15:03

dizhel написа:Интересно кое ще бъде определено за леко престъпление :shock:

Всяко, което не е тежко по смисъла на чл. 93 т. 7 от НК - това би трябвало да го знаете.
Проблемът е, че от толкова много експерименти досъдебното производство е в хаос. Че през 2000г. когато всеки редови полицаи имаше дознателски правомощия, да не би да се вършеше повече работа или ако се вършеше в действителност повече работа, беше ли достатъчно качествена? А сега, когато на дознател му се водят по 150 дела, на които текат срокове? Естествено, че дознателите ще гледат да поприключат по - лесните дела, а другите дори не ги и докосват, пак всичко се обърна на броене на бройки. И се стигна до абсурдната практика дознателите да се опитват да накарат пострадалия да си оттегли жалбата, като се почне от молби, през разяснения на половината дознателски състав, че пострадалият ще бъде викан поне 10 пъти, та до явни заплахи, че ако твърдението на жалбоподателя не е истинско, ще му спретнат набеждаване. И сега кво, отново стария модел - всички полицаи, някои от които, при цялото ми уважение към тях, естествено, със средно образование, ще разследват, пък било то и средна телесна повреда. Слушах министъра на МВР и ми идеше да се гръмна "... след като изкарат кратък курс".. Кратък курс по какво? По криминалистика ли, че не знаят да направят един оглед като хората /редовно се срещат изрази - в ляво или в дясно от сградата, а да питаш като си смени човек местоположението или самият полицай отиде отзад сградата, кое е дясно и кое - ляво/? По НПК ли, който студентите по право учат трети и пети курс и то по два семестъра и пак са ненаучени? Аман вече от експерименти. Накрая ще възложат, както беше преди 2000г. - принципно се разследва от следователи, които в момента нямат никаква работа, освен старите дела, т. е. си барат.. носовете, и по - леките - от дознатели. Туй то. Само дето докато решат да върнат съвсем стария модел, батакът ще е огромен и вече ще вони.
bay4o
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 23 Май 2008, 13:41

Батак!?.. Бардак?!... Това ме навежда на мисълта, че целта на промените е да се построи нов бардак, и в него да влязат новите к.....и и тогава ще ни ръкопляскт. И това е на път да се случи. Е, ако ония от Брюксел ядът доматите с колците – може. Все ми се струва, че искат бардака да го няма въобще и тогава всеки полицай – бил той бопаджия, от криминална или икономическа - да си носи материалите в прокуратурата и ако стават за съд – да продължат към съда, а не към бардака. Или някой ще ми опонира, че следствието не се превърна в черна дупка, където залежават хиляди перспективни и не чак до там перспективни, от към доказване на престъпна дейност, материали. И, че дознанието не се превръща в същото в момента. И, че това се случва не поради некадърност, а поради така съществуващият ред по НПК, който не е по различен от този по стария НПК.
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 29 Май 2008, 07:17

Круела, може би аз не съм достатъчно ясен, но в условията на форума, където всеки се опитва с няколко изречения да каже много нещо, е така. Та ... значи .. казвам аз ... и не само аз - бардак не трябва да има. Т. е. тази фаза следствие или дознание не трябва да е обособена като отделна такава. Разследването трябва да бъде един непрекъснат процес. Извършван от който и да е. В това число и от чистачката, и от журналиста, и от ветеринара или агронома /били те именно такива или преквалифицирали се в полицаи, съответно – в дознатели/ и т. н. Никой не е увеличил интелектуалния си потенциал, вписвайки се във ведомостите за заплати на правосъдното министерство или намалил този си потенциал, вписвайки се във ведомостите за заплати на вътрешното министерство.
Факт е, че така обособената фаза от разследването не довежда до решаване проблемите на борбата с престъпността, независимо къде е била позиционирана през годините. Изводът следва да е – проблемът е другаде, а не в името или в подчинението. Този проблем е скрит и в НК, и в НПК и в ЗАНН. В ЗАНН, защото процедурата по налагане на административните наказания е „пожелателна”. Доведе до положението само лудите да си плащат глобите. Липсва алтернативното на глобата наказание – „задържане”. Което пък наложи преместването на доста административни нарушения в НК. В НК – защото след като се изтъкна, че няма места в затворите, се предприе фактическа и практическа амнистия на половината кодекс, вместо да се предложи намаляване размера на наказанието лишаване от свобода и да се даде възможност на всеки заслужил, да се облажи от заслугите си. В НПК, защото има камара ограничения в работата по доказване на престъпната дейност в това число и това - само определени лица да могат да събират „доказателства” – около 2000 човека. При 50 хиляди човека полиция.
Изходът – промени в тези закони, но не като се прелива от пусто в празно. Писал съм по тези теми в „Обсъждане на законопроекти” и ще е досадно пак да се повтарям.
А, че е малоумно въртене в омагьосан кръг, всеки го разбира. .... А има и такива, които го смятат не за малоумно, а за хитроумно....
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот dino6506 » 29 Май 2008, 13:42

наистина има известен кръговрат... все се връщаме към изпитаното - мисля че ни "възлагат" "отвън" промени ... те са буквално преписани от законодателство на страни с други "условия" - на нас не ни "пасват" - и пак назад към изпитаното ... след това пак ще ни "възложат" промени , и после пак ... е никога няма да е скучно в разследването... все пак ако не се занимавахме глупости какво ли щяхме да правим - покрепям всички промени но не безрезервно/някои не са съобразени с нашенския манталитет и полицейщината навсякъде.../- може да се възлагат действия на полицейски служител , може и да се признаят/нещо като саниране/ за годни извършени действия при предварителна проверка , но като почнат да "разследват" полицаите , стъпка по стъпка - пътечката ще доведе и до полицейско правораздаване ... лелее как ли им се иска ... нали знаете - ние ги хващаме ... съда ги пуска .... пък така който ни нерви ... хваща се и се .. така де ... :shock:
dino6506
Потребител

Мнениеот doobref » 29 Май 2008, 16:01

Колеги, какво да Ви щажа за това ново намерение на властимащите да сменят непрекъснато НПК. Аз съм бивш следовател, от времето когато можех да възразявам срешу постановленията на прокурора , да разследвам така както аз искам и по ред както аз преценя. Сега , е пълна какафония. Следователите и дознателите са просто едни машинописки на прокурора. Не могат сами да кажат "А" и "Б", едва ли да възразят и отстояват мнението си -т.е. вътрешното си убеждение.
Това с криминалистите ще е поредната еуфория и щуротия. Нали криминалистите водят разследването по горещи следи , събират данни и доказателства , и ако е налице престъпление се изпращат на дознанието или на следствието. Те до сега да не би да не разследват, или просто си взимат заплатите. В недалечното старо време , криминалиста не можеше да отчете престъплението си за разкрито докато не е внесено обвинително заключение от следователя в прокуратурата. Бяха зависими от разследването . Сега пък, сами ще разследват - това хахахаха. Да затворим тогава университетите обучаващи юристи. Изобщо защо ли съществува тази система? Да направят тогава разследващ с право да внася заключение в прокуратурата и бай Иван кварталният полицай.
doobref
Младши потребител

Мнениеот Star_doznatel » 30 Май 2008, 07:49

dino6506 пътечката към полицейското правораздаване е трасирана, посочена, осветена с „необявената амнистия”. След като закона не гарантира неизбежност на наказанието – развитието води до полицейско правораздаване. А закона не го пишат полицаите.
Doobref, а защо бай Иван, кварталният полицай, да не може да внася материалите, които смята, че доказват по безспорен начин съпричастността на Пешо към извършено престъпление – примерно – кражба на кокошка. Ако прокурорът смята, че събраните от бай Иван данни са недостатъчни, много ми е интересно как дознателят ще събере още данни, без всъщност пак този същият бай Иван да свърши тази работа. И какво излиза – че дознателят е писар не само на прокурор, а и на бай Иван.
cruel_la, промените, глупавите, лишените от смисъл и не водещи до решаване на проблемите – и на мен са омръзнали. Но като се замислиш, то преместването от едно министерство в друго и смяна на имената – то това промени ли са. Според мен не са. Или, може би са, ако се цели създаване на хаос и безнаказаност, а не борба с престъпността.
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот dizhel » 01 Юни 2008, 06:40

Внимателно следя изявленията на министрите Миков и Тачева, които се изявяват по медиите с темата за ЗМВР и НПК и усещам доста голяма несигурност в намеренията им. Първо каза се, че полицаите ще разследват леките престъпления срещу известен извършител, а дознателите по тежките. Според мен министъра имаше предвид не законовото определение за леко престъпление, а леките за разследване престъпления. В противен случай на неуката глава на оретата ще изсипят казуси сложни за доказване и разбиране. Склонен съм да не се съглася с такива промени. Според мен на криминалните полицаи трябва да се върне само правото да извършват отделни действия по разследването- оглед, рзпити на свидетели, обиск, претърсване , изземване. Второ структурните промение не следва да се състоят само в това дознанието да е национална служба. Да се издигне статуса на дознателя като водещ разследването, включително и във вид на цифрово изражение на заплатата и категорията служител в МВР.Екипния принцип на работа следва да не е формален,а реален. Да е ясно написано, че указанията на дознателя са заповед за екипа му. Трето обема на деловодната работа е твърде голям, а такива служители да ги наречем секретрарки липсват. Нямате си представа колко време ще спечеля, ако има хора които да описват, прономероват, прошнуроват и подлепват делата. Сега това се прави от дознателя и ми отнема кажи речи една трета от цялото време.
dizhel
Потребител

Мнениеот dino6506 » 04 Юли 2008, 08:52

възможно ли е сега да оправяме простотиите отпреди 8-9 години , когато под предлог "претовареност" и "несправяне",се разката следствието , полицаите - не всички , но тези дето наистина разследваха , им се разказа играта , началници - без каквато и да е отговорност по разследването , РАЗПОРЕЖДАХА , как да се разследва и указваха "мръсниците" , дето са за затвора/по секретна информация/.Резултата е подобен - пак затлачени дела , но преди - в следствието затлачваха "куците"дела , а сега - тези които са "осакатени" .Мале пък какви забележитемни успехи в борбата срещу престъпленията в приватизацията и в реституцията .... чак от чужбина се виждаха.АЗ МИСЛЯ ЧЕ СЛЕДСТВИЕТО СЕ РАЗКАТА ЗА ДА НЕ РАЗСЛЕДВА , РАЗСЛЕДВАНЕТО ДА Е ПОД КОМАНДЕН КОНТРОЛ И ДА СЕ РАЗСЛЕДВА САМО И КОЛКОТО СЕ РАЗПОРЕДИ.Задръстването на статистиката с талаш - псевдо разкрити псевдо престъпления - е единствено с камуфлажна цел.Защо не си спазваме конституцията - има си разделение - ама не следствието пречи....И Бай Иван - кварталния полицай , обра луфтовете на всички ... да му се извиним ...
dino6506
Потребител

Назад към Наказателно право