Здравейте. Реших да разкажа моя случай и да разбера мнението ви относно как ще се развият нещата.
Случката:
В Четвъртък към 17:00 в гр. София карах личния си пистов мотоциклет по бул. Дойран. Виждам знак за пешеходна пътека и намалявам. На около 2-3метра след нея виждам старец който е във видимо неадекватно състояние и се колебае дали да тръгне да пресича или не. Намалявам още повече, защото той тръгва да пресича. В последния момент ме вижда. Спира и отстъпва назад което ми подсказва че ме пуска да мина. Продължавам и на около 3-4метра точно стъпвам на пешеходната пътека и той се втурва да пресича. Последва пълно натискане на спирачка от което мотора се накланя на страни и падам. Започвам да се влача по асвалта и се удрям с тяло в краката му. Той пада на земята. Бях потрошен но все пак станах и отидох при него. В същият момент мой познат беше зад нас и веднага слезе. Звъннахме на Бърза помощ и му помогнахме да се изправи. Изглеждаше видимо добре. Стоеше сам прав но както в началото забелязах беше в неадекватно състояние и не говореше. Дойде линейка прегледа ни и казаха че е добре но искали да го отведат да го снимат. Той се възпротиви да го водят но все пак го откараха. А аз останах да чакам КАТ. Дойдоха след около 2часа и ми казаха "добрата" новина че той е с кръвоизлив в мозъка... казаха че няма опасност за живота му и няма да му правят операция.
Аз съм на 21 години, той е на 82. Нямам категория за мотоциклет а за мотопед. Не съм употребил алкохол. Кажете какво мислите по въпроса... Утре имам среща с адвокат но все пак искам и вашето мнение.
- Дата и час: 11 Дек 2024, 23:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПТП с пострадал човек
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Положението може да се окаже сериозно , ако увреждането , което сте причинили на пострадалия може да се квалифицира като средна телесна повреда(за което от данните , които сте дали не може категорично да се каже).Ако е така ще се образува досъдебно производство за престъпление по чл.343(1)”б”;предл. второ.Наказанието , което предвижда законът е до 3 години ЛОС или пробация както и лишаване от право да управлявате мпс.Вероятно тезата на прокуратурата ще е , че сте нарушили правилата за движение(управлявали сте мотоциклет без да имате нужната правоспособност , при избирането на скоростта не сте се съобразили с факта , че в непосредствена близост до пешеходна пътека се намира видимо престарял човек , който се колебае дали да пресече , фактор който съгласно ЗДвП сте били длъжни да сторите-20(2) във връзка със чл.116 предл.последно) , в следствие на което сте причинил ПТП , в резултат на което сте причинил средна телесна повреда.Като смекчаващи обстоятелства ще се вземат чистото съдебно минало,нарушението на пешеходеца , че не е пресякъл точно на пешеходната пътека , факта че сте оказали помощ на пострадалия , което ще доведе до приложение на 343а.а).Общо взето това е най-тежкия вариант.Всичко , което пиша разбира се е предположение , като приемам , че всичко се е случило така , както го описвате и уврежданията са средна телесна повреда.И при този вариант има стратегия как да се намали наказанието както и възможност за приложение на чл.78а.Това ще ви обясни адвоката.
Последна промяна REVOLUTION на 13 Апр 2008, 19:34, променена общо 1 път
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за изчерпателния отговор. А какво ще се стане в случай че почине човека? А относно скоростта, тя е съобразена но като изкочи човек пред теб на 2метра правиш единствено това да не го удариш с МПС-то което и направих на цената на това да се пребия... А и самият факт, че е престарял и видимо е неориентиран само по себе си говори че наистина вината ми е минимална (поне аз така смятам).
- sashii
- Нов потребител
sashii написа:Благодаря за изчерпателния отговор. А какво ще се стане в случай че почине човека? А относно скоростта, тя е съобразена но като изкочи човек пред теб на 2метра правиш единствено това да не го удариш с МПС-то което и направих на цената на това да се пребия... А и самият факт, че е престарял и видимо е неориентиран само по себе си говори че наистина вината ми е минимална (поне аз така смятам).
Дано да не почине , защото тогава нещата стават наистина много тежки.
Напротив , скоростта не е била съобразена , защото ако беше щяхте да успеете да спрете.Това е съобразена скорост , а не че сте карали с позволената от закона скорост.Точно това , че е престарял нищо не извинява , напротив съгласно ЗДвП Чл. 116. Водачът на пътно превозно средство е [color=darkred]длъжен[/color] да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, и към [color=darkred]престарелите хора.[/color]
- REVOLUTION
- Активен потребител
А до кога ще съм отговорен за неговата смърт, ако го изпишат от болницата? Какви наказания ме грозят в 2-та случая най-общо казано.
- sashii
- Нов потребител
Ами общо взето ще се отговорен за смъртта му ако може да се докаже , че деянието Ви е в причинна връзка със смъртта. Теоретично не е невъзможно и след изписването да настъпи смърт , която да е в следствие от ПТП , но е рядка хипотеза.С оглед че сте оказали помощ след ПТП наказанията , който предвижда закона са за средна телесна повреда до 2 години или пробация , а при смърт до 4 години.Разбира съществуват възможности за намаление на наказанията , както и в първия случай за приложение на чл.78а(тоест да ви освободят от нак.отговорност и да ви наложат адм.наказание) , освен това съдът ще ви наложи и лишаване от право да управлявате мпс за определен срок.Носите и гражданска отговорност за обезщетение на вредите.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не разбрах направен ли е оглед на местопроизшествие, но както и да е. Ако е започнато досъдебно производство, а то най-вероятно е, ще бъде изготвена автотехническа експертиза, която ще установи имате ли вина за възникналото ПТП или не и дали сте били в състояние да предотвратите удара. В случая ще се вземе предвид и поведението на пешеходеца, разбира се. В случай, че се докаже вина, вече има значение и съдебно-медицинската експертиза. Ако се докаже средна телесна повреда и вие сте неосъждан може да бъдете освободен от наказателна отговорност по чл.78а от НК, има и други варианти, които няма да са толкова благоприятни за вас. Всъщност, искам да кажа, че всичко зависи от събраните в хода на разследването доказателства, а на тоя етап не давате информация.
- PRBlaw
- Младши потребител
Точно! Ако е правен оглед и образувано дознание, автотехническата експертиза ще докаже има ли вина водача, а при евентуален граждански иск - и дали няма съпричиняване на вреди. Но за това, че нямате нужната категория, си носите отговорност по ЗДвП. А ако сте вече лишаван по административен ред от право да управлявате МПС и е в срока, има и чл.343в....
- Gabi1
- Потребител
Ако е извършен оглед на местопроизшествието, от особена важност е да се опишат точно следите, оставени от падналия мотоциклет. Вие заявявате че сте ударили пешеходеца с тялото си, а не съобщавате накъде е отишъл мотоциклета. От особена важност е автотехническата експертиза, какъв отговор ще даде на въпроса, могло ли е да се избегне съприкосновението на вашето тяло с тялото на пострадалия, с оглед движението на мотоциклета и на пешеходеца. Също така заявявате, че пешеходеца се е държал неадекватно на пешеходната пътека. Много важни са тук въпросите които следва да бъдат зададени на съдебния лекар. Изхождайки от информацията, получена след КАТ на пострадалия, следва да се определи дали настъпилият мозъчен кръвоизлив, е в следствие на удара от вашето тяло в неговото и/или от падането на пострадалия на пътя, или по друга причина. Напълно възможно е мозъчния кръвоизлив да е настъпил преди ПТП-то, следователно да няма причинна връзка между произшествието, и настъпилата телесна повреда и не дай си боже летален изход. Не коментирам останалата част от проблема, като неправоспособността да управлявате въпросното МПС. Ако вече е започнато досъдебно производство, с чисто професионален неподправен интерес, ще очаквам да ни запознаете със заключителното мнение, на разследващия дознател.
- todoran_do
- Младши потребител
Само едно бързо въпросче , т.е. не е само едно. Ти шофьор ли си? Пускаш ли всички пешеходци на пешеходна пътека независимо къде е поставена? Не искам да се заяждам, но просто с тази култура на движение в БГ не са много шофьорите, които ще спрат като видят пешеходеца. Живял съм известно време във Франция и там в момента, в който стъпиш на платното (може и на червен светофар да го направиш) всичко живо спира и те пуска да пресечеш като даже не те и псува, а какво да говорим за натискане на клаксон. Вчера имах подобен случай на пътя и реших да спра да пропшусна пешеходеца (майка с детска количка) и зад мен едно пешлеме с мерцедес най - вероятно купен от мама и тати, защото надали имаше 20 години се скъса да ми свири как така съм спрял. Е да ама в момента в който слязох от колата да му искам обяснение прегази през градинките и избяга. Сигурно се уплаши понеже спортувам редовно и съм около 100 кг., а аз нямаше нищо да му направя. Така, че недей да говориш толкова за принципите и кое как е в ЗДвП и правилника за прилагането му. Аз също не спирам навсякъде, но това трябва да се промени. А относно sashii ама хич не го и оправдавам, защото не съм видял моторджия да кара нормално и в ограниченията на скоростта, и да не се навира между колите (уффф като се замисля, че и аз като се кача на мотора ги правя тези глупости). Пък относно въпроса за съобразяването аз лично предпочитам да се съобразявам с МПС-тата, като съм пешеходец, че досега не съм чул или видял пешеходеца да излезе победител от срещата му с МПС-то. Въпрос на личен избор
- pdimitrow
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|