начало

Продължава да няма кандидати за председател на ВАС Продължава да няма кандидати за председател на ВАС

КОНКУРС ЗА ДЪРЖАВНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот pete22 » 05 Мар 2008, 18:38

А колкото до отговорността на ДСИ мисля. чл. 1 говори за администрация, а ДСИ не е такъв орган. Има изрична разпоредба, която обаче касае съдии, прокурори и следователи никъде не се споменава за ДСИ?![/quote]

А защо ДСИ да не е административен орган? С какво е по-различен от публичният изпълнител, който събира публични вземания или с ЧСИ, който е другата алтернатива на ДСИ. Да не би ЧСИ да е съдебен орган?
Елементарна ми се струва аналогията, че след като ДСИ има във всеки РС, следователно е съдебен орган. Подобна е и другата аналогия, произлизаща от характера на длъжностното лице - щом е съдия, то и действията му са винаги съдебни, а не административни. Но ако беше така длъжностните лица по вписванията в АВ също трябва да са органи на съдебната власт, тъй като извършват вписвания на обстоятелства, преди възложени на окръжният съдия. Забележете, че в книгата на Ж. Сталев НИКЪДЕ не е изписано, че ДСИ е съдебен орган. Сочи се СИ действа като орган на ДЪРЖАВНА ВЛАСТ (пар. 188-III).
pete22
Младши потребител

Мнениеот zurik » 05 Мар 2008, 19:19

pete22 написа:А защо ДСИ да не е административен орган? С какво е по-различен от публичният изпълнител, който събира публични вземания или с ЧСИ, който е другата алтернатива на ДСИ. Да не би ЧСИ да е съдебен орган?
Елементарна ми се струва аналогията, че след като ДСИ има във всеки РС, следователно е съдебен орган. Подобна е и другата аналогия, произлизаща от характера на длъжностното лице - щом е съдия, то и действията му са винаги съдебни, а не административни. Но ако беше така длъжностните лица по вписванията в АВ също трябва да са органи на съдебната власт, тъй като извършват вписвания на обстоятелства, преди възложени на окръжният съдия. Забележете, че в книгата на Ж. Сталев НИКЪДЕ не е изписано, че ДСИ е съдебен орган. Сочи се СИ действа като орган на ДЪРЖАВНА ВЛАСТ (пар. 188-III).

А защо статута на ДСИ е уреден в Закона за съдебната власт и по аналогия приложение намират разпоредбите на КТ, а не на Закона за държавния служител???? :roll: Това е една от разликите в статута на публичния изпълнител и държавния съдебен изпълнител...
zurik
Младши потребител

Мнениеот pete22 » 05 Мар 2008, 19:51

Органите на НАП, НОИ и не знам още какви също са служители по трудов договор, но това не ги прави по-малко административни органи.
Не е важно работното правоотношение а функциите, които изпълняваш. Вещите лица също са регламентирани в ЗСВ, но не са съдебни, а помощни на съдебните органи. Забележете, че ДСИ не се назначават от ЗВВ, който е върховният орган на съдебната власт, а от министъра на правосъдието.
pete22
Младши потребител

Мнениеот zurik » 05 Мар 2008, 20:15

pete22 написа:Органите на НАП, НОИ и не знам още какви също са служители по трудов договор, но това не ги прави по-малко административни органи.
Не е важно работното правоотношение а функциите, които изпълняваш. Вещите лица също са регламентирани в ЗСВ, но не са съдебни, а помощни на съдебните органи. Забележете, че ДСИ не се назначават от ЗВВ, който е върховният орган на съдебната власт, а от министъра на правосъдието.

ОК, де... Щом искаш да се правиш на интересен с разни нови теории, дерзай... Не успя обаче да представиш нито един убедителен аргумент...
zurik
Младши потребител

Мнениеот pete22 » 05 Мар 2008, 21:00

Теорията не е нова. "Дерзал" съм по нея преди няколко години в този форум. Аз бях авторът - pete. Заглавието й беше - Отговорност на съдия-изпълнителя по ЗОДВПГ или подобно. И поради това, че е разисквана, нямах намерение да се повтарям наново и не смятах да продължавам дискусията. Ако те интересува какво са казали участниците тогава, прегледай я. Аз спрях.
pete22
Младши потребител

Мнениеот zurik » 05 Мар 2008, 21:55

В интерес на истината има известна истина в това, което говориш... Факт е, че правният статут на ДСИ е в голяма степен "сбъркан" и това според мен се дължи единствено на неглижирането на съдебното изпълнение и недомислието изобщо при уреждането на тази материя. Затова и "съдебните изпълнители не са съдии". Те са просто изпълнители на изпълнителни листове, според господстващото мнение, а не знам вече за какво е необходимо и да са юристи...

Изображение
zurik
Младши потребител

Мнениеот Liamar » 05 Мар 2008, 22:56

Няма да обсъждам творенията на реtе22, тъй като ги считам за изключително неаргументирани, противоречиви, а и от сравненията които прави с др. фигури проличава незнанието, както за статута на ДСИ така и на материята която го регламентира.
Обръщам се към др. учасници във форума с молба, ако някой днес е бил на изпит да каже, как е протекъл.
Liamar
Младши потребител

Мнениеот zurik » 05 Мар 2008, 23:30

Liamar написа:Обръщам се към др. учасници във форума с молба, ако някой днес е бил на изпит да каже, как е протекъл.

Чакай малко да се освестят... Да се приберат по родните места... Да се успокоят... Утре сигурно вече ще имаме коментари. ..
zurik
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Мар 2008, 00:02

:roll:
Последна промяна kalahan2008 на 16 Юни 2008, 20:18, променена общо 1 път
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Liamar » 06 Мар 2008, 13:42

Хей, никой ли вчера не беше на изпит? ZURIK, ти кога си?
Liamar
Младши потребител

Мнениеот portokal » 06 Мар 2008, 13:52

Liamar написа:Няма да обсъждам творенията на реtе22, тъй като ги считам за изключително неаргументирани, противоречиви, а и от сравненията които прави с др. фигури проличава незнанието, както за статута на ДСИ така и на материята която го регламентира.
Обръщам се към др. учасници във форума с молба, ако някой днес е бил на изпит да каже, как е протекъл.

Не съм била на изпит, но смятам, че твърденията на пете22 съвсем не са "изключително неаргументирани, противоречиви", нито пък показват незнание. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Liamar » 06 Мар 2008, 14:57

Искам да кажа, че пете22 не се аргументира, първо защото - никой не твърди, че ДСИ е съдебен орган - той никога не е бил и няма да бъде!
Второ не може да се приравнява с публичните изпълнители, защото са с различни статути, трето обжалването процедурата по обжалване на актовете им е различна от тази при ДСИ. На следващо място дори да считате , че е адм. орган - какъвто не е, статутът му е определен в ЗСВ, а не в ЗДС и т.н. Това на кратко са моите аргументи.
Liamar
Младши потребител

Мнениеот elinceto1973 » 06 Мар 2008, 16:48

Не се притеснявайте,но ако сте чели,задават се много допълнителни въпроси,не усетих председателката да се заяжда,а дори напротив опитва се да помага,мислете преди да отговорите и то кратко и точно,защото иначе ви е спукана работата и най-важното е късмет,за съжаление аз нямах такъв
Последна промяна elinceto1973 на 09 Мар 2008, 00:20, променена общо 1 път
elinceto1973
Младши потребител

Мнениеот pete22 » 06 Мар 2008, 16:59

А вероятно ДСИ е парламентарен орган, според Лиамар. По метода на изключването след като не е съдебен, не е административен, следователно е парламентарен орган - чл. 8 КРБ.
pete22
Младши потребител

Мнениеот darling » 06 Мар 2008, 18:12

Успех на колегите, на които им предстои явяване на конкурса. Аз минах вчера и съм доволна от резултата. Никой от комисията не се заяжда. Не подценявайте нито един от въпросите в конспекта, защото всички са включени. Колегата преди мен се чудеше какво да говори по Тарифа №1, а аз - по воденето, съхраняването и архивирането на делата в СИС. Не заради друго, ами защото ми се струваха елементарни на фона на останалите въпроси. Е, колегата каза, че таксите са прости и пропорционални и че в новата Тарифа почти няма промяна за съдебното изпълнение - и това беше достатъчно. Зададоха му и въпроса, включен в писмения изпит - дали се внася нова такса, когато преминаваш към опис от една вещ към друга, ако описът не е бил извършен. Отговорът е НЕ. Мен ме питаха при унищожаването на делата какво се изважда от тях. Отговор- изпълнителния лист и влязлото в сила постановление за възлагане на вещ от публична продан. На мен не ми се беше паднал въпрос по АПК, затова ми зададоха и един такъв.
darling
Младши потребител

Мнениеот crazyfrog » 07 Мар 2008, 18:07

Как върви конкурса ?...
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот ludi » 11 Мар 2008, 08:04

Върви и то с пълна пара.Аз минах вчера и също съм много доволен от оценяването. Впечетлен съм от отличната подготовка на кандидатите. Поне от това което чух ,нямаше колега който да не заслужава оценка 6. На комисията и е изключително трудно, тъй като не може всички да са отличници.Забелязах ,че на преден план започват да излизат фактори различни от знанията на кандидатите- външен вид, глас, нервност, способност правилно да се изразяваш, бързина на мисълта и т.н. Иначе за самият изпит, първо влизат десет човека, не се гледа номерацията по списъка. Теглят се два въпроса - от 1 до 23 и от 24 до 33. Дава се време за писане. Имаше колеги ,който не се нуждаеха от тази встъпителна част и направо си развиха въпросите. Други пък изписаха по няколко листа. По време на изложението се подгответе за всякакви въпроси. Задава ги основно председателката и то в много бърза последователност. За отговорите не мога да ви дам никакъв съвет ,всичко е индивидуално и зависи от най-различни фактори- знания, бързина на реакциите, способност да се съсредоточиш и т.н. Важно е да се каже ,че няма заяждане и всички са добронамерени. То няма и как да бъде иначе при толкова подготвени кандидати. Поне ученето свърши, сега чакам класирането и се надявам и тогава да съм от доволните.
ludi
Потребител

Мнениеот dadanene » 11 Мар 2008, 19:00

И аз минах вче ра - това което казва Ludi е абсолютно вярно. Мен обаче вместо Валя Попова ме изпитваше един мъж-тя беше до към десет и нещо после си тръгна и той я смени и продължи заедно с още един мъж и една жена да изпитват, но бяха много добронамерени ,изслушват те без да те прекъсват по въпросите и после ти задават още три-четири допълнително и ако им отговориш вярно и на тях и резултата е отличен.Допълнителните въпроси бяха по основните, които изтеглих, но и от други въпроси от конспекта-мен ме питаха за въвод във владение срещу трето лице и за продажба на съсобствен имот.
Пожелавам къмет и на останалите, които все още не са минали.
Успех и при класирането, че сега следва другото голямо чакане и да разберем кой за къде ще го огрее :)
dadanene
Младши потребител

Мнениеот crazyfrog » 12 Мар 2008, 12:13

dadanene написа:Пожелавам къмет и на останалите, които все още не са минали.
Успех и при класирането, че сега следва другото голямо чакане и да разберем кой за къде ще го огрее :)

И според Вас кой за къде ще го огрее ?...
crazyfrog
Младши потребител

Мнениеот dadanene » 12 Мар 2008, 18:47

Eпа га излезе класирането , че разберем.Чекане му е майката с илимент на изненада накрая-за някои приятна, за други-не, ама то не мой да нъ огрей сичките пък :D
dadanene
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити